marți, 6 ianuarie 2009

Favicon, imagini in miniatura

Favicon (FAVorites ICON) , bookmark icon sau url icon este, pentru cei ce nu stiu despre ce vorbesc, acea mica imagine ce apare in browser langa numele site-ului. Pentru blogger.com este un B, pentru Wikipedia este W, iar pentru Yahoo... ati ghicit: unY. Evident acestea sunt doar cateva exemple, fiecare poate sa isi puna ce favicon doreste, acesta putand fii chiar si animat.
Un favicon da personalitate site-ului tau, apare ca imagine la bookmarks si, de ce nu, iti face site-ul mai frumos si mai usor de recunoscut.
Mai intai trebuie sa il cream sau sa il luam de undeva. Faviconul este un fisier cu extensia .ico de dimensiuni fixe: 16x16 sau 32x32 pixeli pe 8 sau 24 biti. Mai nou sunt suportate si fisierele .png si .gif, dar daca vrei ca imaginea ta sa fie afisata si in browsere mai vechi (IE6) trebuie sa fie .ico.
Daca vrei sa iti faci singur acest fisier te anunt cu parere de rau ca Photoshopul nu stie sa salveze .ico. Dar exista un plugin al celor de la Telegraphics, care iti permite sa faci asta. Sunt insa destule site-uri pe care poti sa uploadezi un png, gif sau jpeg pe care sa le convertesti in ico. Un astfel de site este favicon.cc, care te lasa sa iti si desenezi propria pictograma (traducerea in limba romana :p).
Odata creeat faviconul trebuie pus pe site. Initial, pentru a putea fii interpretat de browser acesta trebuia sa se afle in radacina site-ului si era musai sa aiba extensia ico. Mai tarziu s-au mai luminat oamenii si au zis sa fie mai permisivi. Astfel se poate preciza din codul html locatia favicon-ului si tipul fisierului(gif, png, ico):

<head profile="http://www.w3.org/2005/10/profile">
<link rel="icon"
type="image/png"
href="http://example.com/myicon.png">
[...]
</head>

Momenan site-urile folosesc ambele metode pentru a se asigura ca si cei cu browsere mai vechi vad imaginea, lucru pe care va sugerez sa il faceti si voi.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Trebuie sa te anunt cu parere de rau ca desi logica ta de a conjuga verbul a crea plecand de la verbul a lucra e foarte bune, se pare ca nu te-a ajutat in acest articol :)).. (vezi "Odata creeat...."). Desi trebuie sa recunosc ca articolul este interesant.

Anonim spunea...

Tin sa ma corectez cu aceasta ocazie :) : *e foarte buna (nu bune :P)... cum s-ar spune... "Rade ciob de oala sparta" :)