sâmbătă, 6 decembrie 2008

Web Trends Map





Japonezilor le place asa de mult harta metroului din Tokyo incat s-au gandit sa muleze pe ea structura internetului, reprezentata de cele mai importante site-uri(in acceptiunea creatorilor hartii) de pe web. Realizatorii acestei mapari a internetului sunt cei de la Information Arhitects(pe internet ea apare ca fiind o copie a metro-ului din New York, dovada ca pe internet se gaseste foarte multa informatie de proasta calitate). Harta contine mai multe asa zise linii de metrou, in diverse culori, reprezentand domenii cum ar fi "Social Networks", "Tools", "Sharing", "Main Sites", "Chinese line"(yes, chinese people are so many they get their own line). Pe aceste linii statiile sunt inlocuite de site-urile cele mai relevante pentru categoria lor, cum ar fi Google si Wikipedia pentru "Main sites", Facebook pentru "Social Networks", etc. Ca bonus, harta web trend-urilor ne arata care sunt "conditiile meteorologice" in fiecare statie de metrou. Puteti observa ca la Google e mereu soare in timp ce MSN si Yahoo stau sub norisori de furtuna. Conceptul de "weather" este de fapt tradus prin siguranta site-ului(certitudinea zilei de maine =) ). Sub soarele sau norul corespondent fiecarei opriri avem si un numar X.X care ne arata cam in ce categorie de Web s-ar incadra site-ul. Campioni aici ar fi Wordpress, Facebook, Wikipedia, Delicious si Open ID care deja depasesc conceptul de Web 2.0 si sunt la Web 2.5. Exista, spre surprinderea mea si un site care este catalogat Web 0.5 (the class retard), si anume Useit.
Singurul lucru care stirbeste din stralucirea acestei bijuterii este faptul ca nu a fost dusa mai departe. O versiune interactiva, cu linkuri catre toate statiile, accesibile printr-un singur click, ar fi fost o varianta foarte buna pentru un Homepage. Eventuale optiuni auxiliare cum ar fi vizualizare pe categorii, sortare, etc ar fi fost un "added bonus". Dar timpul nu este pierdut, poate cineva se va apuca sa dezvolte aceasta idee. Oricum, daca sunteti curiosi si aveti putin timp liber puteti sa va plimbati cu acest "internet subway' cateva statii, chiar daca trebuie sa inserati manual in browserul vostru titlurile.
Atentie se inchid usile... Urmeaza statia Wikipedia, cu peronul pe partea dreapta ;). Trenul circula in directia Adobe-Yahoo-MSN. Pentru directia Facebook coborati la statia Adobe. Thank you for chosing Internet Subway.

Un comentariu:

Paunica spunea...

Well said. Daca n-am cartela ce ma fac ?