joi, 6 noiembrie 2008

Rich Interent Application

RIA - Rich Internet Application. Termenul a fost inventat de compania Macromedia în 2002 şi desemnează o aplicaţie web care are caracteristicile şi funcţionalitatea unei aplicaţii desktop. RIA a devenit „mainstream“ în ultimii doi ani.

Internetul este o resursă pentru multe businessuri (la fel ca şi capitalul sau forţa de muncă). Majoritatea aplicaţiilor web folosesc un server care stochează şi procesează datele, interfaţa către utilizator fiind livrată ca o pagină web într-un browser. Schimbi ceva în pagină, se încarcă o nouă pagină. Interfaţa nu este foarte prietenoasă, evident cu mult în urma experienţei pe care o ai cu o aplicaţie desktop.

Aplicaţiile RIA combină ce este mai bun din lumea web şi desktop: au acces la datele de pe server când sunt online, dar interfaţa şi posibilităţile de lucru sunt apropiate de desktop. Tehnologii ca AIR fac ca aceste programe să poată fi rulate în propria lor fereastră. Au acces la resursele locale (precum memoria RAM a computerului) şi suportă sincronizare offline/online. Fiind separate de browser, pot fi foarte discrete: pot sta în zona de icoane şi să emită notificări doar când este nevoie, ca Yahoo! Messenger.

Pentru că au şi o interfaţă foarte bogată şi pot folosi puterea de procesare a maşinii pe care rulează, domeniile în care pot fi folosite aceste aplicaţii sunt practic nelimitate: editare de imagini/video, editare de text sau calcul tabelar, chat-uri. Având capacitatea de a stoca datele local, poţi continua să lucrezi şi când nu eşti conectat la internet; iar când ai conexiune, aplicaţia poate face automat sincronizarea datelor locale cu cele de pe server.

Aplicaţiile RIA în general pot fi rulate pe orice sistem de operare (Windows, Mac sau Linux)

Niciun comentariu: