miercuri, 26 noiembrie 2008

Youtube &fmt=6 &fmt=18 &fmt=22

Poate ca ati observat, daca nu traiti pe sub pamant, ca lumea a trecut usor usor de la ecranele CTR la cele TFT(eu am mai vazut un CTR vechi vechi la metrou la casa de abonamente). Astazi are loc o noua tranzitie in domeniul monitoarelor(bine, ar fi 2 daca luam in considerare ca apar din ce in ce mai multe laptop-uri cu ecrane LED). Noua moda, de ceva vreme incoace, sunt monitoarele TFT widescreen. S-a descoperit, suprinzator de tarziu daca stai sa te gandesti, ca monitoarele widescreen sunt mai sanatoase si mai naturale privirii umane decat cele cu aspect ratio de 4:3. Unul din noile aspec ratios folosite in ziua de azi este 16:9. Dar de ce va vorbesc eu despre monitoare widescreen si rapoarte? Pentru ca, daca aveti obiceiul sa stati pe Youtube toata ziua la serviciu, asa cum fac eu, ati fi observat ca site-ul celor de la Google a trecut si el pe noul format. De acum incolo filmuletele care ne fac viata mai frumoasa sunt vizionate intr-un format 16:9. Filmele care sunt uploadate in formatul vechi de 4:3 apar incadrate de doua benzi negre(stiti voi, ca orice film widescreen pe ecran non-widescreen). Dar acum poti uploada filmulete HD, de 1280x720p, cu high quality audio, si ele vor fi vizionate la aceasta calitate. Acum, daca ar da jos si restrictia cu 10 min maxim per videoclip, ai putea vedea filme pe youtube mai ceva ca la cinema :D. Titlul articolului va enumera functiile speciale pe care vi le ofera Youtube si anume:
  • &fmt=6 : filmuletul va fi vizionat in format High Quality dar cu sunetul mono, doar 96kbps/s;
  • &fmt=18 : filmuletul va fi High Quality cu sunet pe doua canale(stereo) la 120kbps/s;
  • &fmt=22 : cheia magica ce iti permite sa vezi filmul in HD cu sunet la 232kbps/s, stereo.
Dar tineti minte, cu cat mai mari pretentiile cu atat aveti nevoie de o largime de banda mai mare ;).
Se pare ca cei de la Google nu vor sa ramana in urma si tin pasul cu noile standarde de pe piata. Astept cu nerabdare ziua in care ma voi uita la filme intregi HD pe youtube, asa cum poti, de curand, sa citesti carti, gratis, pe Google Books.
In final va las cu un mic videoclip, care nu este HD, dar care a atins impresionanta cifra de 52.000.000 de vizualizari(a depasit-o) si despre care puteti citi si pe Wikipedia in articolul despre Youtube.


Niciun comentariu: